Катя Паскалева рисувала тайно

Голямата Катя Паскалева оставя 22 картини, които почти никой не е виждал досега. Платната ще бъдат показани в изложба в НДК на 26 ноември. Актрисата не е имала самочувствие на художник, заради това картините  ще бъдат показани пред публика едва сега, сподели пред “Телеграф” нейната близка приятелка Елена Жандова, дъщеря на режисьора Захари Жандов. Тя също е актриса и е единствената българка, играла в експерименталния “Ливинг тиътър” в Ню Йорк. Навремето Катя изненадва Елена с картините си: “В дома є имаше тесен коридор с вграден гардероб. Веднъж отвори вратата му, едва не ме удари и ми рече: “Еленко, не мога да не ти покажа!” и ме погледна изпитателно с тези нейни очи”.

Близки

Елена и Катя се запознават още във ВИТИЗ. Стават обаче по-близки в средата на 70-те, когато Паскалева идва в София. “Катя и баща ми бяха в творческа командировка в Алжир. Веднъж у дома се позвъни, когато отворих, я видях с подарък в ръка. Баща ми не можеше да се върне навреме, а аз имах рожден ден на следващия ден. Беше пратил подаръка ми по Катя”, спомня си Жандова. Впоследствие се оказва, че двете живеят от двете страни на парка “Заимов”. “Прекарвах много време в дома на Катя. Имахме силно приятелство. Бих казала, че бяхме сродни души”, разказва Жандова. “Катя беше скромен човек. Не парадираше, не обичаше да се показва. Имаше страшна сила и висок интелект. Беше справедлив човек. Не слагаше хора долу, имаше уважение към тях”, описва я още тя. Двете с Катя така и не се засекли да играят заедно на една сцена. “Помня, че играех в Театър 199 с Филип Трифонов и тичах след спектакъла при Катя да є разкажа как е минало всичко”, връща лентата назад тя. .Двете ходят заедно по изложби и скрити прожекции в Съюза на кинодейците. “Катя имаше невероятно чувство за хумор, в същото време и много елегантно. Двете сме се смели много. Неслучайно нейната любима книга беше за храбрия войник Швейк, тя є беше като настолна. А и беше показателна за обстоятелствата, в които живеехме”, обяснява Елена. Жандова заминава за Америка през 1982 г. и дълго време няма документи. Не искали да є подновят БГ паспорта и заради това не може да се връща в България. С Катя поддържат контакт по телефона. “Има хора, с които не е задължително да се виждаш всеки ден, но оставате страшно близки. С Катя споделяхме един свят.”, разказва тя. Помни как навремето в Ню Йорк намира записи на Висоцки: “ Обаждах се на Катя по телефона, за да є ги пускам. Тогава нямаше автоматично набиране, особено през Америка. Когато поръчвах България, или ми даваха Боливия, или Бразилия.” “Пазя Катя в себе си. Навремето ме беше представила в предаването “Ах, тези муцуни” с “това е моята сестра”. Трудно говоря за нея, човек трудно говори за най-близките си”, споделя Елена Жандова.

Демокрация

Актрисата помни как Катя е една от най-дейните в първите години след идването на демокрацията: “Тя, както и Йосиф Сърчаджиев обикаляха България, много хора не гледаха добре на това. Впоследствие Катя изживя разочарование и болка от това, което се случваше. Беше го направила с чиста емоция.” Жандова припомня и историята на едно от платната на Георги Божилов-Слона, в което той рисува Катя и което също ще бъде показано в НДК на предстоящия вернисаж. Преди да почине художникът, който е първият съпруг на Паскалева, заклева близките си да є дадат картината и тя да остане при нея. “Акварелът показва Слона в друга светлина”, убедена е днес Елена Жандова. Не е тайна, че макар и разведени, Катя и Слона остават много близки. “Между Катя и Слона е имало непримиримо състезание по талант, любов и пиене”, убеден е и журналистът Георги Тошев.

Морал

“Тя никога не направи компромис с морала си и затова си отиде на 56 години. През последните 12 години беше пренебрегвана и леко забравена от тези, които трябваше да се грижат за нейния талант”, добавя Тошев. Журналистът е организатор на поредица събития в чест на Катя Паскалева.

На 18 септември актрисата щеше да навърши 70 г. Отива си през 2002 г. , като последните 2 г. преминават в битка с рак на гърлото. Ролята, която превръща Катя в звезда, е на безмълвната Мария от “Козият рог”. В последните си дни, разказва Тошев, голямата актриса отново не говори, лишена е от глас. Актрисата обаче приема и това предизвикателство достойно, като пише. Част от бележките є, събрани от последния є съпруг режисьорът Иван Росенов в книгата “Книжни квадратчета”, също ще бъдат показани. В една от предсмъртните си бележки Катя пише: “Аз играя последната си роля ­ на актриса, поставена пред изпитанието дали ще удържи да размие границата между реалността и условността… И премиерата… всъщност е финалът на спектакъла живот”.

“Телеграф” от 21.11.2015

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *